Зърнопроизводители от Добруджа: Диалогът с правителството е безсмислен
Зърнопроизводители от Добруджа: Диалогът с правителството е безсмислен / Sofia Photo Agency, архив
Зърнопроизводители от Добруджа: Диалогът с правителството е безсмислен
61206
Зърнопроизводители от Добруджа: Диалогът с правителството е безсмислен
  • Зърнопроизводители от Добруджа: Диалогът с правителството е безсмислен

Добруджанският съюз на зърнопроизводителите няма да се включи в обявения национален протест, съобщи за Дарик говорителят на Съюза Орлин Панев. Решението е взето от Управителния съвет на Добруджанския съюз след консултация с близо 40 от неговите членове. Становището е изпратено до Националната асоциация на зърнопроизводителите, която организира протеста от 18 до 22 февруари в столицата. Недоволството е заради неизплатените евросубсидии за 2012-та година, които държавата трябваше да преведе по сметките на фермерите до края на януари.

Местните зърнопроизводителите също са ощетени от забавянето, но не смятат, че протестните действия ще помогнат за решаването на проблема, обясни Панев.

„Не виждаме смисъл от протеста, защото това е форма на диалог - наистина крайна, наистина радикална, но все пак форма на диалог. А през последните няколко години ние се убедихме, че каквато и да е форма на диалог с правителството е безсмислена, защото прекалено много пъти бяхме лъгани”, коментира Панев.

В Добричка област се обработват около 3 млн. и 200 хил. декара земя, което означава, че очакваните евросубсидии са над 80 млн. лева, съобщи Панев. Забавянето им може да доведе до закъснения в плащанията на стопаните към доставчици на торове и препарати, до отлагане на подхранването на есенниците и подготовката на пролетната сеитба.

В Добруджанския съюз на зърнопроизводителите членуват над 200 стопани. Въпреки официалното становище на ръководството отделните членове могат да се включат в протеста, ако имат желание, отбеляза Панев.

Разговора с него можете да чуете в прикачения файл.