Звънят на 112 при здравословни проблеми, кражби и катастрофи
Звънят на 112 при здравословни проблеми, кражби и катастрофи / Валя Янева

В Районен център 112 – Варна от началото на годината до сега са получени над 22 700 обаждания от Добричка област. От град Добрич е имало над 9800 сигнала, от Каварна – близо 2000, от Балчик – 2300.

 

Първото обаждане на спешния номер при откриването на Районния център на 30 септември 2008 година е било от Балчик, каза директорът на центъра Никола Вълев. Точно в 8.00 часа се обадило дете, което поздравило диспечерите.

 

Най-често хората се обаждат на телефон 112 при здравословни проблеми, при пътни инциденти, при проблеми, свързани с опазване на имущество, по повод инфраструктурата, при събития, свързани с природни явления.

 

Куриозен случай, свързан с телефон 112, разказа шефът на Гражданска защита – Добрич инж.Живко Гочев. Към тях било насочено повикване от закъсал в горски пояс до околовръстното шосе край Добрич шофьор от Силистра. Камионът, който бил натоварен със 7 тона винкел, не могъл да направи обратен завой и трябвало да бъде изтеглен от спасителите. Оказало се, че шофьорът навлязъл в пояса, за да ползва услуги на жрица на любовта.