Зоопаркът - с наблюдателна кула и велоалея
Зоопаркът - с наблюдателна кула и велоалея / netinfo
Наблюдателна кула и велоалея са новите атракции в Центъра за защита на природата и животните в Добрич. Официално ги откри кметът Детелина Николова. С това се финализират дейностите по общинския проект “Устойчив туризъм и управление на природните ресурси”. Той е по програма ФАР Трансгранично сътрудничество БългарияРумъния и се изпълнява в партньорство с община Констанца. Общата стойност на инвестираните средства е над 180 хиляди евро.

Наблюдателната кула е от метална конструкция и е на три нива. Висока е 12 метра и представлява стилизирано дърво. От кулата, която се намира до изкуственото езеро могат да са наблюдават животните от целия зоопарк. Проектант на кулата е архитект Красимир Пампоров.

До кулата може да се стигне пеш или с велосипед по новоизградената бетонова алея, която свърза градския парк с Центъра за защита на природата и животните. Велоалеята е с дължина 700 метра и е предназначена както за велосипедисти, така и за пешеходци. В бъдеще около нея ще се поставят пейки и ще се облагороди терена.

Новата велоалея е част от общата схема от велотрасета, които общината предвижда да изгради с цел да осигури безопасни и живописни маршрути за велоспорт и достъп до основни обекти за отдих и развлечение.

По проекта “Устойчив туризъм и управление на природните ресурси” е извършена и реконструкция на подлеза по бул. “25 септември”, свързващ мемориалния комплекс “Хан Аспарух” и градски парк “Свети Георги”. Подлезът е изцяло реконструиран, монтирани са парапети и ново осветление. Изградени са рампи за хора в неравностойно положение, които могат да се ползват и от велосипедисти.

Сред реализираните дейности по общинския проект са и проведените обучения за аниматори, туристически гидове и експерти, както и скаутския лагер за деца от Добрич и Констанца.