Зоопаркът – една изпълнена 10-годишна мечта
Зоопаркът – една изпълнена 10-годишна мечта / Дарик Добрич, Валентина Добринчева
Зоопаркът – една изпълнена 10-годишна мечта
55068
Зоопаркът – една изпълнена 10-годишна мечта
  • Зоопаркът – една изпълнена 10-годишна мечта

Текат последните строителни дейности в Центъра за защита на природата и животните в Добрич. Наесен зоопаркът ще посреща посетителите с четири нови обекта - волиера за птици, лабиринт, езеро с фламинга и мечкарник. Изградени са и ветеринарна лечебница и други помощни помещения за персонала.

Последният щрих в мястото е нанесен след 10 години работа, разкрива ни един от архитектите, които работят за зоопарка - Красимир Пампоров. Той е в екипа от 1999 година. Оттогава е и проектът за облика на зоопарка, който е постигнат в пълния си вид едва сега - повече от 10 години по-късно. Към всички идеи е добавен и лабиринтът от храсти, дълъг около 100 метра, който е доста труден и в чиито глухи алеи са скрити чудовища. Там вече са се губили посетители, признава архитектът.

Семейството кафяви мечки ще пристигне през септември, когато зоопаркът ще добие напълно готов вид, разказва още той. Те ще бъдат изпратени от Швейцария. Ще живеят на 5 декара, като по-голямата част от имота им е гъста гора. Ще се показват на посетителите, когато решат, добавя Пампоров. Предвидено е и заграждение, в което да се отдели мъжкият, ако двойката се сдобие с рожба.

Попитан дали се проектират по-лесно жилища за животни, отколкото за хора, архитектът сподели, че в България няма сериозен опит със зоопарковете и затова за новите обекти в добричкия център на природата е ползван консултант от Берн, Швейцария. Той е помогнал най-вече за сигурността на мечкарника - сигурността както на обитателите му, така и на посетителите.

Красимир Пампоров смята, че "добричкият зоопарк е прекрасно място за разходки, като най-ценното в него е парковата среда, а ако успеем да видим и докоснем някое животно при разходката си - това е бонус при посещението ни. Няма друго такова място в България, където животните да живеят свободно в такъв комфорт и при климат, близък до естествения им", категоричен е той.

Чуйте разговора с него в прикачения файл.