/ Дарик Добрич
Центърът за защита на природата и животните в Добрич да се развива и като образователна и научна база. Това е намерението на новия директор Християн Христов, който заема поста от три месеца. Идеята е да се канят специалисти и студенти от различни университети, където има специалности, свързани с отглеждане на животни в изкуствени условия, за да се подготвят за своите научни работи в Добрич. Според Христов зоопаркът наистина е уникален с условията си, които са на световно ниво като стандарти. Освен това има впечатляващи животински видове, които липсват другаде в страната – като конете на Пржевалски и европейските бизони, които са рядкост в световен план и са извънредно любопитни за наблюдение.
 
Християн Хрисотв е завършил Езикова гимназия в Добрич и след това университет в Англия – специалности Екология и Морска биология. Казва, че е учил в една от най-добрите институции, където е можел да получи тези знания. Познава зоопарка от дете. Не е имал план да остава в Добрич, но при връщането си за малко, се е застоял и е научил за отворения конкурс за директор на Центъра за и е кандидатствал. Той казва, че постът го е „повикал“ и смята, че има приложение на знанията му и „има какво да даде на Добрич, защото капацитетът на зоопарка не е разгърнат и има какво да се развива. Моята мотивация да се захвана с това е именно постигането на образователната роля на това място“, посочи новият директор.
 
Според него Центърът може да бъде база на национално и световно ниво за обучение на специалисти. Засега Христов се е насочил към университета в Стара Загора, където се учи Ветеринарна медицина. Допитал се е и до лекторите си във Великобритания относно идеите си, като е получил интерес от тях за бъдеща работа.
 
Христов каза още, че е осигурена храната за животните в зоопарка до края на идната 2019 г., като голяма част е от дарения. Това е много полезно, тъй като освобождава финансови средства за други разходи. Предстои поставяне на повече кошчета за боклук и на видеоохрана. Спечелен е проект за ремонт на покрива на административната сграда. Планира се почистване на голямото езеро от тинята, вече е сменена помпата на водопада, за да се аерира водата. Очаква се след завършване на малкото езеро да бъдат заселени и фламинго.

Езерото в зоопарка
netinfo

За съжаление в последните две години има занемаряване на мястото и швейцарските партньори от Шафхаузен, които създадоха зоопарка и го поддържат, са решили да се откажат от своето участие, сподели Христов. Към момента те поддържат храната на мечката Берна, искат доклади и следят какво се случва, но може би ще прекъснат партньорството.
 
Сред големите проблеми в зоопарка е поддръжката на неговите 160 декара, тъй като отговарящите за това са двама души. Недостигът на персонал се компенсира само с доброволци, каза Христов и апелира всички желаещи да се обръщат към него за осиновяване на животни, акции за почистване и т.н. Христов отново призова посетителите да не дават храна на животните, защото гризките и солетите не са част от менюто им. Може да се носят единствено плодове и зеленчуци и то да се предоставят на персонала, а не да се хвърлят директно на питомците.