ЖП гарата в Ген.Тошево става спирка
ЖП гарата в Ген.Тошево става спирка / © posredniknews.com

„Възможността за обслужване на населението на община Генерал Тошево с железопътен транспорт, ще се запази и в бъдеще. Пътническите влакове, които сега спират по разписание в гарата, ще продължат да спират и в бъдеще", се казва в писмо от Националната железопътна компания до Областния управител на Добрич д-р Маргарита Новоселска. Писмото е в отговор на запитване, направено от областния управител до министъра на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски за бъдещето на железопътния транспорт в района и евентуалното закриване на товарна жп гара Ген. Тошево.

В отговор на запитването, генералният директор на „Националната компания Железопътна инфраструктура” инж.Милчо Ламбрев коментира решението за промяна на статута на гара Генерал Тошево в спирка, като уточнява, че е взето „след задълбочен анализ и оценка на нуждите на жп участъка от пропускателна способност, както и във връзка с предстоящото автоматизиране на действието на прелеза в района на гарата”.

„През изминалите двадесет години драстично се промени структурата на пътникопотоците и товаропотоците в Р България, припомнят от НКЖИ, в следствие на което има голямо намаление в интензивността на влаковото движение и обема работа. Показателен в това отношение е фактът, че за последен път в гара Генерал Тошево инцидентно е пристигал товарен влак през 2009 г. За съжаление през последните пет години нито един от лицензираните жп превозвачи не е проявил какъвто и да е интерес за извършване на товарни превози от и за гара Генерал Тошево, нещо повече - не са декларирани каквито и да е намерения в тази насока и за в бъдеще. В следствие на това се налага да се приведе капацитетът на железопътната мрежа в съответствие с тези обеми, за да се редуцират експлоатационните разходи на компанията” – коментират от държавното железопътно предприятие.