Жители на Одринци и Долина отново се страхуват от разливи
Жители на Одринци и Долина отново се страхуват от разливи / Дарик Добрич, архив

Жители на селата Одринци и Долина са обезпокоени, че не се предприемат мерки за почистване на коритото на Суха река и ако се наложи контролирано източване на яз.Одринци, земите им ще бъдат залети. Такова изпускане беше направено в края на януари, имаше сериозни разливи, а жителите на двете села бяха евакуирани заради опасност от наводнение след обилни валежи.

„До този момент никой не е почиствал коритото от язовир Одринци до края на с.Долина. От една година апелираме да се реши проблемът, но нищо не се случва. Почти ежедневно наблюдаваме язовира и виждаме че нивото отново се покачва. Преди месец и половина бяхме в областната управа, алармирахме, че коритото отново се затлачва, но до този момент нямаме отговор какво се предприема и някой ще ни гарантира ли, че няма да бъдем залети отново при нови дъждове”, коментира пред Дарик Георги Градинаров, който живее в с.Одринци.

Той заяви, че не е изключено хората да стигнат до протести, ако не им се обърне внимание.

По този повод зам.-кметът на община Добричка Дико Иванов заяви пред Дарик, че източване на язовира едва ли ще се наложи, тъй като около половината от вместимостта му в момента е празна.  Той припомни, че се изпълнява проект за прокопаването на канал с дължина 6 км. от яз.Златия 1 до яз.Одринци, който ще реши генерално проблема. Първият му етап е изпълнен на около 70%. Иванов се надява, че ще бъде осигурено финансиране и на другите два етапа, като за това е ангажирана областна управа и добричките депутати. Зам.-кметът увери, че няма причини за притеснения у жителите на двете села.

До дни се очаква да бъде представен докладът, който се изготвя от междуведомствена комисия по възложената в края на м.април проверка на потенциално опасните водоеми, съобщиха междувременно от областната администрация. Проверката е разпоредена със заповед на областния управител д-р Маргарита Новоселска.