Жител на Нова Камена глобен от унгарски съд за причиняване на катастрофа
Жител на Нова Камена глобен от унгарски съд за причиняване на катастрофа / Sofia Photo Agency, архив

Окръжният съд ще гледа наказателно дело, образувано по искане на съд от Унгария. Делото е свързано с искане за признаване на финансова санкция в размер на 130 560 форинта, наложена на 30-годишния Шабан С. от село Нова Камена в община Тервел. На 20 юни 2011 г. той е бил признат за виновен в причиняване на пътно-транспортно произшествие, осъден е да плати глоба и лишен от право да управлява моторно превозно средство за срок от 1 година. Унгарският съд му е наложил дневна глоба от 300 форинта за 240 дни. В случай, че санкцията не се плати, наказанието трябва да бъде променено в лишаване от свобода, като сумата от глобата за всеки ден се замени с по 1 ден лишаване от свобода. Съдът в град Будайорш е задължил Шабан С. да плати на държавата и 58 590 форинта наказателни разходи.

Магистратите в Добрич не дадоха ход на делото, тъй като обвиняемият е нередовно призован и има сведения, че работи в Германия. Съдът изиска справка от МВР за това дали той е напуснал страната и поиска Адвокатската колегия да определи служебен защитник, който да представлява обвиняемия в негово отсъствие.  Делото ще продължи на 29.10.2012 година.

В Унгария 30-годишният мъж е осъден за това, че на 11 декември 2009 г. по път от град Сегед към град Дьор не е спазил необходимата дистанция и в резултат е възникнало произшествието, при което румънски водач е получил  тежка телесна повреда.
В деня на инцидента времето било мъгливо, с ограничена видимост, а пътното платно било влажно. Обвиняемият се движел след лек автомобил, управляван от румънски гражданин. Заради пътния трафик румънецът намалил скоростта и спрял, но бил ударен от българската кола. Вследствие на удара се получила верижна катастрофа между 4 автомобила.