Жените в Добричка област - най-слаби след силистренките
Жените в Добричка област - най-слаби след силистренките / netinfo

Жителките на Добричка област са сред най-фините българки, сочат данните от здравно изследване, направено от Националния статистически институт. Добруджанките имат средно тегло 63,6 кг., като по този показател ги изпреварват само дамите от област Силистра, които са с 400 грама по-слаби. Най-дебели са мъжете и жените в Монтана.

Анкетата, наречена Европейско здравно интервю, показва здравното състояние на населението и е правено в страните-членки на ЕС в края на 2008 година. Данните показват колко сме здрави, какви са най-често срещаните болести, които ни морят и дали варненци, например, боледуват по-често от плевенчани. В Добрич изследването бе оповестено от шефа на Териториалното статистическо бюро Неделчо Василев

Допитването е проведено в цялата страна, като е обхванало 8 393 души над 15-годишна възраст. Условно страната е била разделена на 6 области, като Добрич попада в Североизточния район. В нашата област са анкетирани 215 души от 95 домакинства.

Най-голяма част от българите, в това число и добруджанци, определят собственото си здравословно състояние като добро. Такъв отговор са дали 53,7% от анкетираните в областта, като това ги нарежда на 4-то място в страната. Само 4% смятат, че статусът им е много лош, а всеки пети дава много добра оценка на здравето си. 

На въпрос дали имат хронично заболяване или здравен проблем една трета от допитаните в областта отговарят утвърдително. Процентът е еднакъв за добричлии и варненци, което им отрежда 4-то място в страната. Най-разпространеното хронично заболяване у нас е високото кръвно налягане. Добрич обаче е сред трите региона, заедно с Благоевград и Бургас, с най-малко хипертоници - те са само 17% от хронично болните.

29,3% от добруджанци са купували лекарства през двете седмици преди анкетата, сочат още данните. Средният за страна процент тук 34,6. В Ямболско обаче медикаменти са употребявали цели 56%. Изследването показва, че в Добричка област са доста негативно настроени към антигрипните ваксини, тъй като само 3,5 % са заявили, че ги ползват. Това ни нарежда на 26 място сред другите области. Тук хората по-рядко се изследват и за холестерол - това правят 28,6% при 45 на сто средно за страната. В областта ни мамография са правили 20% от анкетираните дами, с което сме 22-ри в страната. 

Добрич се нарежда в златната среда по отношение на броя мъже - пушачи. Жените тук обаче пушат повече от силния пол, защото се нареждат на 21 място в страната. Дамите които никога не са близвали алкохол, са 31% в Добричко. Всеки ден пият 16% от мъжете добруджанци, а само 6% не са пили никога. Тези цифри показват, че местните хора употребяват повече алкохол от средното за страната.

От анализираните показатели може да се направи изводът, че добруджанецът оценява здравословното си състояние като добро, въпреки че употребява повечко алкохол и тютюневи изделия.