Желязко Христов: В КалиакраАД ще има колективен трудов договор
Желязко Христов: В КалиакраАД ще има колективен трудов договор / netinfo

Лидерът на КНСБ д-р Желязко Христов поиска среща с американския посланик в България Джон Байърли на 18 юни, за да бъде обсъден проблемът в рафинерията за слънчогледово олио "Калиакра"АД. Това съобщи координаторът на КНСБ Гинка Василева. Дипломатът ще бъде ангажиран да лобира пред американския собственик на "Калиакра" - концерна "Бунге" за по-добри условия за работниците, ако фабриката бъде затворена.   

Днес д-р Христов се срещна с работещите в "Калиакра" и разговаря с изпълнителният директор на "Бунге-България" Цветан Илиев. Синдикалистът е убеден, че през следващата седмица ще започне процедура за подписване на колективен трудов договор, какъвто в предприятието няма. Чрез него ще бъдат договорени по-добри обезщетения при затваряне на предприятието.

Когато бъде подписан колективен договор Желязко Христов лично ще сезира Главна инспекция по труда и Агенцията по заетостта. Двете институции трябва да следят дали ще се спазят залегналите в КТД процедури при масово уволнение в "Калиакра" .  

Както ДАРИК вече съобщи, на свое Общо събрание работниците от маслобойната поискаха обезщетения от 24 заплати, осигуряване на курсове за преквалификация, допълнителни облекчения за трудоустроените и работниците пред пенсия. Колективът на „Калиакра” остава в стачна готовност.