Железничарите в Добричко няма да стачкуват
Железничарите в Добричко няма да стачкуват / DarikNews.bg, архив

Железничарите в Добрички регион няма да стачкуват на 24 ноември, съобщи за Дарик регионалният координатор на КНСБ Гинка Василева. Работещите в районите на гари Добрич, Генерал Тошево, Кардам и село Дончево подкрепят обявените от двата синдиката искания, но няма да се включат в ефективните стачни действия, каза Василева.
Около 30 са служителите на БДЖ в региона, които работят в сферата на товарните и пътнически превози, вероятно около 20-25% от тях ще бъдат съкратени, посочи тя.

Вече е ясно, че железничарите във Варна ще се включат в ефективните стачни действия и това може да се отрази на разписанието на влаковете в Добричко, предупреди Василева.

Националната безсрочна железничарска стачка е обявена за 24 ноември, когато се предвижда спиране на влаковете за времето от 8.00 до 16.00 часа. Така работещите в БДЖ се обявяват против планираната реформа в железниците.

КНСБ-Добрич ще се включи в националния протестен митинг на 30 ноември в столицата. Около 100-150 човека ще пътуват за участие в протеста, обяви Василева. По думите й допитвания на синдиката показват, че не само синдикалните членове, но и голяма част от гражданите в областта изразяват несъгласие с намеренията на правителството да увеличи възрастта за пенсиониране от 1 януари догодина.