Земеделски производители протестират с показно зареждане в бензиностанции
Земеделски производители протестират с показно зареждане в бензиностанции / НАЗ

Националната асоциация на зърнопроизводителите организира показно зареждане на гориво в бензиностанции в Добричко. То ще бъде направено в 9.00 часа. С него земеделският сектор ще демонстрира как ще изглежда зареждането на земеделска техника всеки ден след 31 август, заради направени нормативни промени от Министерството на финансите, които задължават селскостопанската техника да се зарежда на бензиностанциите.

От Асоциацията, заедно с Националния съюз на говедовъдите в България и с подкрепата на Българска асоциация Биопродукти категорично се противопоставят на влезлите в сила от 30 юни 2015 г. промени в Наредба № Н-18 от 2006 г. за регистриране и отчитане на продажби в търговските обекти чрез фискални устройства. Въпреки шестмесечен интензивен диалог с институциите, сектор „Земеделие" е натоварен с финансовата и административна тежест за инсталиране на нивомерни и фискални устройства в земеделските стопанства в срок до 31 август т.г..

Според земеделските производители последното изменение е безпрецедентна практика в световен мащаб и репресия спрямо тях. Те изразяват остро възмущение и недоумение от липсата на позиция от страна на Министерство на земеделието и храните за разрешаването на проблема.

Земеделската общественост подкрепя борбата срещу контрабандата на течни горива и предложи пакет от конкретни и ефективни мерки, целящи справяне със злоупотребите, посочват от Асоциацията. Браншовите организации настояват за отмяна на въведените непосилни за земеделския сектор изисквания с Наредба Н-18 от 2006 г., поради невъзможността за тяхното прилагане при специфичната земеделска дейност.