Земеделците - втори ден на протест
Земеделците - втори ден на протест / Дарик Добрич, Валя Янева

Втори ден продължава националният протест на земеделците. В Добричка област те ще излязат отново на околовръстния път на Добрич в 10.00 часа. Вчера в стачката край Добрич се включиха фермери със 100 машини.

Земеделските производители в България съобщават в обръщението, че водят борба с поредното правителство за утвърждаване на демократичните ценности, за водене на диалог, подписване на обществен договор и за отговорност за поети ангажименти.

Те искат да бъде спазено подписаното в навечерието на изборите за президент и местна власт - „Споразумение за финансова рамка за 2012 г. за сектор Земеделие". Според протестиращите, "след изборната победа на политическа партия ГЕРБ добрият тон на конструктивния диалог бе сменен със скандално назидателен. Финансовият министър Симеон Дянков си позволи да размахва пръст и да заплашва земеделските производители, когато те изразиха несъгласие с промененото едностранно от негова страна Споразумение".

Обръщението е подписано от девет земеделски неправителствени организации, които провеждат съвместните протестни действия на територията на цялата страна. "Ние смятаме, че отстоявайки правилата и принципите в нашия сектор, допринасяме за налагането на такива за цялото общество", казват земеделците и добавят, че разчитат на разбиране и подкрепа от всички и се извиняват за неудобствата, които създават.

Днес се очаква за един час да бъде блокиран пътят към граничния пункт на Капитан Андреево. Селскостопанските машини ще застанат на пътя между 12.00 и 13.00 часа, съобщи за Дарик заместник-председателят на Националната асоциация на зърнопроизводителите Радослав Христов. Не се очаква блокиране на основни пътни артерии в страната. Късно снощи стана ясно, че паралелно с протеста, в 10.00 ч. ще започне среща между министъра на земеделието и храните Мирослав Найденов и ръководството на Националната асоциация на зърнопроизводителите.