Земеделците ще се обединяват за предстоящите избори
Земеделците ще се обединяват за предстоящите избори / netinfo

Опитваме се да съберем на едно място земеделските партии, за да се явим заедно на изборите, този път това е задължително да се случи – заяви в Добрич председателят на Земеделски народен съюз /ЗНС/ Румен Йончев. Според него има индикации за подобно обединение. „Оптимист, че то ще се случи, защото нямаме право да пилеем гласовете на земеделците в България” – коментира Йончев. Утре от ЗНС ще подадат документи за регистрация в ЦИК.

„Преговаряме и с други политически организации, освен земеделските, които споделят нашите идеи и виждания, особено в областта на земеделието и развитието на селските райони. Водим  разговори с част от зелените и партията на Касим Дал и Корман Исмаилов.” – обяви и председателят на БЗНС „Никола Петков”, бивш земеделски министър и доскорошен народен представител Венцислав Върбанов. Той бе категоричен, че земеделците тръгват на тези избори с идеята да получат ако не ръководството на земеделското министерство, то поне да участват във формирането на политиката на това министерство.

Земеделците ще се обединяват за предстоящите избори
netinfo

 

Румен Йончев и Венцислав Върбанов са в Добрич за участие в тържествата, по случай 114-ата годишнина от началото на организираното земеделско движение в Добруджа. По този повод днес в Регионална библиотека "Дора Габе" се откри изложба под наслов „Добруджа - люлка на земеделското движение в България". Свидетелства за дарения получиха Лиляна Пенкова и Борис Кънчев, родственици на Юрдан Пекарев -  един от основателите на БЗНС, народен представител в 26-то Народно събрание, роден в Добрич през 1866 г. Вписани като дарители бяха и Веселин Бончев, дарил ценни издания, свързани със земеделското движение у нас, както и Стелиян Стоянов, който подари на библиотеката  изключително ценен  брой от  издаваното в Париж списание „Бъдеще” под редакторството на Ценко Барев  –  трибуна на земеделската емиграция през втората половина на миналия век.

Земеделците ще се обединяват за предстоящите избори
netinfo

 

Утре в добричкото село Стожер ще се състои поклонение пред паметника на земеделците, провели първият в България организиран земеделски събор на 21 март 1899 г.