Земеделците отменят протестите, ако утре получат субсидиите
Земеделците отменят протестите, ако утре получат субсидиите / netinfo

Зърнопроизводителите ще отменят планираните за 17 декември протести, ако до обедните часове на 16 декември по сметките им започнат да постъпват евросубсидиите и националните доплащания за единица площ, заяви пред Дарик Орлин Панев - говорител на Добруджанския съюз на зърнопроизводителите и член на УС на Асоциацията на земеделските производители в България.

По 23 лв.55 ст. за декар обработвана площ трябва да получат  земеделците според договорката с ресорното министерство. Част от производителите ще получат сега само европейската субсидия, а остатъка ще постъпи до края на януари или началото на февруари.

Панев припомни, че в България за подпомагане са заявени 35 млн. 300 хил. декара. За декември са осигурени 503 млн.лева от бюджета и европейски средства.

„Изчакваме дали парите ще постъпят в договорения с министерството обем. Ако това не стане, ще вземем решение за протести. Този следобед обмисляме къде точно ще се проведат протестите, подготвили сме и уведомителните писма до кметовете", заяви Панев.

По думите му правителството дължи на зърнопроизводителите доста повече пари, отколкото са плащанията за единица площ. Близо 400 млн. са неразплатените средства  за модернизиране на земеделските стопанства и мярка „Млад фермер" по Програмата за развитие на селските райони.

Няма да има фалити, ако зърнопроизводителите не получат парите си до седмица-две. Съществуват обаче сериозни рискове да не се договорят подходящи условия и цени за пролетната кампания и да не бъдат осигурени необходимите за добрата агротехника торове семена и препарати, допълни Панев.