Земеделците настояват Дянков да им се извини
Земеделците настояват Дянков да им се извини / Дарик Добрич, Валя Янева

Земеделски производители с около 100 тежки машини протестират днес в Добричка област. Двата основни пункта на стачката са на околовръстния път на Добрич и до с.Кардам, на 2 км от граничния пункт с Румъния. Движението на превозните средства в района на протестите не бе блокирано.

Земеделците са възмутени от отношението на държавата към техния сектор и орязването на 230 млн. лева национални доплащания от бюджета за следващата година. Земеделските стопани настояват за извинение от страна на правителството.

„Излизаме на протест заради нанесената ни обида от министър Дянков, който ни размахва пръст като на малки деца. След изборите той се отказа от подписа си под споразумението с браншовите организации и намали средствата от 570 на 340 млн.лева. Искаме да ни се извини", заяви Кирил Жендов - председател на Добруджанския съюз на зърнопроизводителите.

Земеделците настояват Дянков да им се извини
netinfo

Ако земеделците получат извинението на министъра, те ще искат диалог с правителството и преговори. Дотогава националният протест ще продължи. Земеделските организации декларират готовност за ефективни протестни действия, ако законопроектът за държавния бюджет за 2012 година бъде приет във внесения вид.

Земеделците в Добричко днес издигнаха плакати с надписи: „Дянков е лъжец, Бойко, ти какъв си?!", „Земеделието не е политика, а хляб", „Ясни правила за българското земеделие. Ние не сме чиновници!", „Истината не боли, бъдете честни!".

„Няма нужда да бъдем конфронтирани с другите граждани на България. Не сме за петте лева, аз лично се отказвам от националните доплащания - ще ги даря на дома за деца в Крушари", заяви Кирил Жендов. Той подчерта, че е против гражданското неподчинение и блокадите на пътища със земеделска техника.

„Нашият сектор връща обратно в населението и в икономиката 1,5 млрд.лева - ние плащаме между 500 и 800 млн.лева ренти, плащаме данък печалба, плащаме заплати и осигуровки, цялата икономика се движи от нас и не заслужаваме такова отношение от страна на правителството", коментира Жендов. По думите му тази година в Добруджа рентите са между 50 и 70 лева на декар.

Земеделците настояват Дянков да им се извини
netinfo