Зелената мрежа на Добруджа представят в Министерски съвет
Зелената мрежа на Добруджа представят в Министерски съвет / netinfo
Проект „Зелената мрежа на Добруджа” ще представи в Министерски съвет областният управител на Добрич д-р Ердинч Хаджиев.

Проектът ще бъде презентиран на първото заседание на Националната група за координация в рамките на туининг проект „Укрепване капацитета на структурите на българското правителство за мониторинг и анализ на основни политики и разработване на съгласувани стратегически решения”.

Заседанието ще бъде открито от Снежана Димитрова – директор на дирекция „Стратегическо планиране и управление” и ръководител на проекта от българска страна.

Проектът е част от инициатива на Министерски съвет, подкрепена от Франция и Литва, която цели изграждане на модерна и ефективна държавна администрация. Цялата програма е на стойност 1 млн.600 хил. евро и ще се разработва в пет пилотни области – Плевен, Смолян, Стара Загора, Велико Търново и Добрич.

Проектът предвижда изготвянето на Регионален екологичен WEB-портал на област Добрич. Той ще съдържа база данни за защитените територии и видове в областта, техните характеристики, наличните нормативни документи, с които са създадени териториите, плановете за управление, предстоящи събития. Ще бъде създаден зелен e-mail, на който гражданите ще подават сигнали за екопроблеми и нарушения.

В обсъждането ще се включи и Емануел Верн – ръководител на проекта от френска страна. Постоянният туининг съветник Патрик Нодингс ще представи предстоящите дейности по пилотните проекти.