Завършва ремонтът на басейн Русалка
Завършва ремонтът на басейн Русалка / Дарик Добрич, Валентина Добринчева
Завършва ремонтът на басейн "Русалка"
50503
Завършва ремонтът на басейн "Русалка"
  • Завършва ремонтът на басейн "Русалка"

Ремонтът на басейна в спортен комплекс "Русалка" ще бъде завършен след месец, съобщи за Дарик концесионерът на обекта Йордан Андреев. Очаква се в края на март, началото на април, съоръжението да бъде тествано и пълно с вода и да чака оценка от държавна приемателна комисия, поясни той. Строителното разрешение за ремонтите е издадено от общината през януари т.г. и оттогава се работи активно, когато времето позволява. До края на февруари трябва да приключат грубите строителни работи.

Ще бъдат запазени размерите на басейна - 12.5 метра ширина и 25 метра дължина, като дълбочините ще бъдат две - 1.70 и 2 метра. Те ще позволят експлоатацията му за национални и международни състезания, както и регистрация в Олимпийския комитет като "малък олимпийски басейн". Ще могат да се развиват спортове като синхронно плуване и ватербол.

Ще бъде премахната единствено кулата за скокове, тъй като правилата за този спорт са променени с времето и условията в добричкия басейн вече не се вписват в нормите, каза Андреев. Той се надява съоръжението да се самоиздържа успешно, а с помощта на активна държавна и общинска политика и привличане на много трениращи подрастващи, басейнът може да е и печеливш. Концесионерът предвижда да има приемлив график и за свободни посещения от всички граждани. Спортният обект ще се отоплява смесено - на газ, с ток и с енергия от слънчеви колектори. Целта е максимална икономичност, за да се осигури издръжката.

През изтеклите две години от сключването на концесионния договор, са извършени редица подготвителни работи. Най-много време е отнело заснемането на съществуващото положение на сградата, тъй като техническата документация е била изгубена във времето, поясни още Андреев. Проектите за ремонти са одобрени от първоначалния конструктор на сградата. Ремонти вече са направени в останалите два корпуса на спортен комплекс "Русалка", каза концесионерът. Там се тренират 7 олимпийски спорта и още няколко други. Сред добре развитите са хандбал, футбол, художествена гимнастика, тенис на маса, бадминтон.

След отварянето на басейна, предстои фирмата на Андреев да направи и три открити игрища в южната част на сградата - откъм езерото. Те ще са с твърда настилка за волейбол, хандбал, баскетбол и тенис; за футбол и едно за свободни посещения и игри. Очаква се да са готови до началото на идната учебна година.

Чуйте повече за намеренията на Йордан Андреев в аудиото.

Спортен комплекс „Русалка" бе отдаден на концесия с решение на общински съвет Добрич от 28 юли 2009 г.. Максималният срок на концесията е 30 години. Изискването към концесионера е да вложи в реконструкцията и модернизацията на имота не по-малко от 2 260 хил. лева без ДДС, като 1 700 хил. лева от тях - до края на втората година. Размерът на минималното годишно концесионно плащане е 8 150 лева без ДДС. "Русалка" разполага с две четириетажни сгради и една двуетажна.