Завърши ремонтът на 19-километров  път в община Тервел
Завърши ремонтът на 19-километров път в община Тервел / netinfo

Над 11 млн. лв. са инвестирани в рехабилитацията на 19-километрова пътна отсечка в община Тервел, която е част от пътя Силистра - Добрич. Ремонтирана е отсечката, която започва от разклона при село Коларци, преминава през селата Ангеларий, Сърнец, Мали извор, Божан и завършва в Тервел. Третокласният път е основна връзка на селищата в региона с общинския център Тервел и е най-прекият път с община Крушари. Пътната отсечка осигурява и връзката с градовете Добрич, Силистра и Варна.

Ремонтът е осъществен по проект, финансиран от оперативна програма "Регионално развитие". Проектът – лот 44, е част от четвъртия етап на оперативната програма, която се съфинансира от Европейския фонд за регионално развитие и националния бюджет.

Обновеният участък не е бил ремонтиран повече от 40 години, съобщи инж. Петър Петров от Областно пътно управление - Добрич, който е зам.-ръководител на проекта. Сега там са положени основни, изравнителни и износващи асфалтови пластове, възстановени са банкетите и откосите. Изцяло подменени са стоманените предпазни огради. Обновена е хоризонталната маркировка и вертикалната сигнализация. Изградени са около 14 км отводнителни пътни окопи, под които са изградени дренажи за отвеждане на всички подпочвени води от пътната настилка. Използвана е добра технология, която ще осигури дълъг живот на пътя, подчерта инж.Петров.

Той призна, че около 40% от пътната мрежа в региона също се нуждае от подобни пълно обновяване, като в най-тежко състояние са третокласните пътища.

Изпълнител на строително-монтажните работи на ремонтираната отсечка е "Пътперфект – Т" ЕАД - Силистра. Строителният надзор е осъществен от "Пътконсулт 2000" ЕООД.

Лот 44 е вторият пътен проект, финансиран по ОПРР в Добричка област. През миналата година по проект - лот 52 бяха инвестирани около 10.5 млн. лева в рехабилитацията на пътните отсечки Червенци - Варна - Владимирово и  Честименско - Каблешково - Межден, които са с обща дължина 18 км.

В четвъртия етап на оперативна програма "Регионално развитие" са реализирани общо 15 проекта в страната на обща стойност 155 млн. лева, ремонтирани са пътища с обща дължина 230 км.