Застават със спорт срещу дрогата
Застават със спорт срещу дрогата / Дарик Добрич

Тенис турнир организира община град Добрич по повод 26 юни - Международен ден за борба със злоупотребата и нелегалния трафик на наркотиците. Той започва в 9.00 ч. на кортовете в Градски парк "Св. Георги". В него ще се състезават ученици от "Училище по тенис" с треньор Юри Дойчев. В 9.30 ч. демонстрации по бойно-приложна техника, кихон и ката ще направят възпитаници на "Училище по карате" на сен сей Димитър Христов. Трета година кметството осигурява финансирането на тренировъчните часове на 36 ученици от дългосрочна превантивно-спортна програма, с цел тя да осмисля свободното им време и да ги предпазва от негативните влияния на улицата.

Денят анти наркотиците ще продължи с видео лектория с филмите "Пропуснат живот" и "Умирай лесно - 2". Тя започва в 14.30 ч. за ползващите метадонова програма в Центъра за психично здраве в МБАЛ - Добрич. От 16.30 ч. в Клуба за взаимопомощ ще се разрази дискусия "Как помагам на детето си да спре наркотиците" от кампанията Училище за родители.

В рамките на инициативите тази година, в ЕГ "Гео Милев" се проведе заключително занятие с девети клас на тема "Самооценката и оценката на другите, като фактор за рисково поведение" с психолога Недялка Николова. Втора учебна година осем общински средни училища работят по програма за превенция на употребата на наркотици в училищата.

Датата 26 юни се отбелязва като Международен ден за борба със злоупотребата и нелегалния трафик на наркотиците от 1988 г., приета е от Общото събрание на ООН. Милиони хора по света и техните семейства са жертва на зависимостта от наркотични вещества. Национален фокусен център съобщава, че между 20 000 - 30 000 са употребяващите хероин в България. Повече от една трета от наркозависимите никога не са правили опит да се лекуват. 33 процента от младежите до 18 годишна възраст са употребявали поне веднъж в живота си наркотик.

Общинската метадонова програма в Добрич вече разполага със 70 места.