Засякоха 389 нарушения при акция Зима в Добричко
Засякоха 389 нарушения при акция Зима в Добричко / Дарик Добрич

389 нарушения са констатирани при акция "Зима" между 5 и 25 ноември т.г. в Добричка област, съобщи в ефира на Дарик инспектор Евелин Енев от сектор "Пътна полиция" при ОД на МВР. Половината от случаите - 151 касаят нередности в осветителните системи или тяхното използване, 37 - в светлоотразителите и 24 - по гумите. Съставени са 170 акта и 210 фиша за нередностите. Установени са и случаи на липса на гражданска отговорност, на винетни стикери, пътни документи и др.
През периода са санкционирани петима водачи на каруци и седем велосипедисти без опознавателни и светлоотразителни елементи. Акция "Зима" се провежда всяка година с цел да се провери готовността на превозните средства за есенно-зимния сезон - основно гумите и осветителните системи с оглед на по-дългата тъмна част на денонощието и мокрите и заснежени настилки.

Нарушенията не са много, коментира Енев, техният брой се влияе и от потока на автомобили. През периода на акцията не са установени пътни произшествия, причинени от нередности по гумите или осветлението на автомобилите. От началото на ноември досега няма загинали в Добричко, информира още той, регистрирани са общо 8 катастрофи с 10 ранени.

По време на акция "Зима" служителите на Пътна и Охранителна полиция са направили огледи на уязвими места - кръстовища и райони около учебни заведения в градовете на областта за тяхната осветеност и маркировка. На всички кметове на общини са написани писма с препоръки за засилване или ремонт на улично осветление в проблемни участъци. Такъв е например кръстовището на улиците "Христо Ботев" и "Ген.Г.Попов" в Добрич, каза Енев, но подчерта, че няма големи улични участъци, които да са тъмни и необозначени.

Служители на полицията са провели редица срещи в населените места в региона с кметове и кметски наместници, с призив да обърнат внимание на наличието на каруци без означение и осветление по пътищата и да проведат осведомителна кампания сред населението.