Зарибяване в Дуранкулашко и Шабленско езеро
Зарибяване в Дуранкулашко и Шабленско езеро / Дарик Добрич
Зарибяване с три вида риба бе извършено в Дуранкулашкото и Шабленското езеро. Бяха пуснати 200 000 личинки толстолоб и бял амур, както и 100 000 малки рибки шаран. На зарибяването присъстваха представители на ИАРА, Басейнова дирекция "Черноморски район" и РИОСВ Варна.

Подобно зарибяване не е правено над 20 години в Дуранкулашкото и над 10 години в Шабленското езеро, подчерта изп. директор на ИАРА доц. д-р Галин Николов, който присъства на акцията. През това време рибните ресурси силно са намалели, за което има значение и човешкият фактор. За съжаление това влияе на всички останали растителни и животински видове и променя екосистемата.

Той информира, че вече с промени в закона за рибарството и аквакултурите се въвеждат отчисления от таксите за риболов, които ще отиват за зарибяване. Николов подчерта, че в района на двете езера контролът на инспекторите е засилен и в последните години бракониерството е намаляло. Директорът пожела риболовците да бъдат стриктни и да практикуват предимно спортен улов, като връщат обратно рибата, особено по-малките екземпляри.

Зарибяване в Дуранкулашко и Шабленско езеро
Дарик Добрич

Зарибяване в Дуранкулашко и Шабленско езеро
Дарик Добрич


Инициативата за зарибяване на двете езера е на народния представител Йордан Апостолов, зам.-председател на парламентарната комисия по земеделието и храните. "Това е едно съживяване на езерата", посочи депутатът и припомни, че преди години там е имало стопански риболов. Заради съобразяването с екологични регламенти, бе отнет поминъкът на хората и те бяха принудени да станат бракониери, посочи Апостолов. Той заяви, че с промени в закона за рибарството и аквакултурите вече се предприемат по-сериозни мерки, вкл. криминализиране, срещу нерегламентирания улов, като при трето нарушение с ползване на мрежи, наказанието е лишаване от свобода.

Очаква се пуснатите личинки да достигнат размер за улов след 2 години.

Дуранкулашко езеро
Дарик Добрич