Започват малките матури
Започват малките матури / Дарик Добрич

Стартира външното оценяване при четвъртокласниците. В 10.00 ч. ще се проведе изпитът по български език и литература, утре е тестът по математика. На 14 май учениците ще пишат за „Човек и общество" и на 15 май - за „Човек и природа".

„Малката матура" се провежда в рамките на 60 минути, от 10.00 ч., в училището, където децата се обучават. Материалите за теста се получават по интернет, заедно с паролата. Около 2 000 ще бъдат четвъртокласниците, които ще положат изпитите от външното оценяване в Добричко. За децата със специални образователни потребности тестът няма да е задължителен.

Изпитите ще се проведат за пета година и показват нивото на усвояване на знания от четвъртокласниците, каза пред Дарик шефът на РИО Петър Петров. За първи път тази година в теста за 4 клас ще има няколко въпроса с отворени отговори, т.е. децата няма да заграждат с кръгче верния отговор, а ще го изписват. „Това ще затрудни учениците, но пък ще се види състоянието на обучението в 4 клас. Очаквам по-слаби резултати от миналата година, когато всички ученици имаха над 50% верни отговори, а в някои училища се стигна до 100%", коментира още Петров.