/ netinfo
На 15 ноември започват Коледните пости. Те продължават до 24 декември (Бъдни вечер) включително. След като за Коледните заговезни стопанката е наготвила кокошка с кисело зеле, пълнени чушки с боб и мазнина, вита баница с тиква с много орехи, след вечерята тя измива и скрива дървената лъжица, с която е сипвала блажно, и няма да я пипа 40 дни — чак до Коледа, когато става „отговяването” - това е традицията.

Четиридесетдневният пост преди Рождество Христово е установен сравнително късно, в чест на Раждането на Спасителя, за да се очистят християните чрез покаяние, молитва и пост и с чисто сърце, душа и тяло благоговейно да посрещнат явилия се в света Син Божий. През дните на поста преди Рождество Христово са празниците на много старозаветни пророци, предсказали раждането на Спасителя.

По своята строгост Рождественският пост отстъпва на Великия и Богородичния пост и не се различава от Петровия. Не трябва да се ядат храни от животински произход - месо, мляко, сирене, яйца, кашкавал. На Никулден - 6 декември, се разрешава риба. Изключение от Коледните пости църквата прави за децата, бременните жени, болните и възрастните хора, на които са разрешени мляко и млечни продукти. В много устави дните от 20 до 24 декември са свързани с по-големи ограничения подобно на дните преди Великден. Само растителна храна с олио се консумира от 15 до 22 ноември и от 20 до 24 декември. От 23 ноември до 19 декември се разрешава риба с изключение на дните сряда и петък.

Според някои духовници не е толкова важно да се спазва стриктно физическият пост.  Човек трябва с делата си да покаже, че искрено се е разкаял за волните и неволните си грехове и да търси опрощение.

Венчавките са забранени от днес /началото на коледните пости/ до Въведение Богородично /21 ноември/ и от Игнажден /20 декември/ до Богоявление, Йордановден /6 януари/. Светият Синод разрешава при изключителни случаи енорийските свещеници да извършват венчавки от 26 декември до 4 януари, без да искат предварително разрешение от своя митрополит. В следващите 52 дни до Богоявление ще се правят само граждански бракове.
 
Протестантските църкви изцяло отричат поста. Католическата църква изисква по време на коледните пости да не се яде месо - само в петъчните дни.