Започват да имунизират против свински грип
Започват да имунизират против свински грип / netinfo

Започва имунизационна кампания с препоръчителна ваксина срещу новия  пандемичен щам А/Н1N1/, съобщават от РИОКОЗ-Добрич. Кампанията е разпоредена с писмо на Министерството на здравеопазването от 10 февруари 2010 година.  

Ваксината ще се прилага напълно безплатно на доброволен принцип, на всички желаещи граждани над 6 месечна възраст, уточняват от здравната инспекция.

Имунизацията ще се проведе с инактивирана ваксина на австрийската фирма Бакстер, с търговско име Celvapan (Целвапан). Ваксинацията при възрастни, юноши и деца над 6 месеца се извършва с две дози от 0,5 мл през интервал най-малко три седмици. Ваксината не се прилага на възраст под 6 месеца. Целвапан може да се прилага при бременност и кърмене. Имунизацията е особено препоръчителна за лица на възраст над 6 месеца, с тежки хронични заболявания на дихателната и сърдечно-съдовата система, диабет, хронични бъбречни и чернодробни заболявания, вроден или придобит имунодефицит. Ваксинирането се препоръчва и за медицинския персонал, и за работещите в институции с важно обществено значение.

На всички общопрактикуващи лекари, в чиито пациентски листи има желаещи за имунизация,  РИОКОЗ ще предостави необходимите количества ваксина по предварително изготвена заявка. Създава се организация за максимално оползотворяване на ваксината, тъй като в един флакон се съдържат 10 дози, а след отварянето му ваксината е годна за употреба 3 часа при съхранение на стайна температура. Желаещите да се имунизират следва да се обърнат към личните си лекари.

В ДКЦ 2 в Добрич е разкрит временен имунизационен кабинет, който ще работи от понеделник до петък, от 10.00 до 14.00 ч. Ваксинации ще се извършват в манипулационната (№ 317) на Групова практика за първична медицинска помощ „Иван Рилски" на ул. „Д. Петков" № 3, от понеделник до петък от 11.30 до 15.00 ч. В Балчик имунизации ще се правят на територията на Общинска болница, в манипулационна на първия етаж, от понеделник до петък, от 10.00 до 14.00 ч. 

Противогрипни имунизации ще се провеждат и в имунизационния кобинет на РИОКОЗ - Добрич, ул. „Кирил и Методий" № 57, от 13.00 до 16.00 ч. всеки работен ден.

Създава се организация за разкриване на кабинети и в останалите общински центрове.