Започват безплатни прегледи и имунизации в ромските махали
Започват безплатни прегледи и имунизации в ромските махали / DarikNews.bg, архив

Започват безплатни профилактични прегледи, изследвания и имунизации на здравнонеосигурени лица от ромски произход и на хора със затруднен достъп до лечебни заведения в населените места на областта, съобщават от Регионалната здравна инспекция. Кампанията се организира в изпълнение на Здравната стратегия за лица в неравностойно положение, принадлежащи към етнически малцинства, приета от Министерски съвет.

Прегледите ще се извършват до края на годината в три мобилни кабинети - ехографски, клинична лаборатория и кабинет обща медицинска практика, предоставени от Министерството на здравеопазването. Кабинетите ще се обслужват от медицински специалисти от ДКЦ-2, за което със здравното заведение е сключен договор.

Прегледите и имунизациите ще се извършат в мобилните кабинети на място в
кварталите, населени предимно с български граждани от ромски и турски произход, по предварително уточнен със здравните медиатори и кметовете на населените места график.

Реализацията на програмата започва от град Каварна на 10 ноември, когато мобилните кабинети ще бъдат разположени в детска градина "Детелина" в кв."Хаджи Димитър".

Преди началото на прегледите сред ромското население в региона е проведена разяснителна кампания за значението на профилактичните прегледи.