Започва зимното подхранване на дивите пойни птици
Започва зимното подхранване на дивите пойни птици / БДЗП

 

Българско дружество за защита на птиците (БДЗП) в Добрич се включва официално в националната кампанията за зимното подхранване на дивите пойни птици „Зрънце любов“, съобщават от организацията.

Инициативата се организира за трета поредна година от доброволците на БДЗП в Добрич, които тази зима ще поддържат над 20 хранилки в Центъра за защита на природата и животните, градски парк Св. Георги, училищни дворове, детски градини и други части на града. Семената за подхранване са закупени със събраните средства от благотворителния коледен базар за ръчно изработени подаръци от ученици и учители от ОУ Стефан Караджа и СОУ Дора Габе, който се състоя в началото на декември. Друга част от семената са дарени от зърнопроизводители от област Добрич и Сдружение Ловно рибарско дружество - Добрич. Учениците от частна профилирана гимназия „Леонардо да Винчи” също подкрепиха инициативата, като организираха дарителска акция за събиране на средства за закупуване на семена.

За първи път в рамките на кампанията за подхранване на птиците ще бъдат поставени и хранилки за кълвачи. Те са изработени от дърво и метална мрежа по време на бригадата, която БДЗП организира през октомври в зоопарка. За подхранването на кълвачите ще бъдат използвани фъстъци. Специалните хранилки ще бъдат поставени в Центъра за защита на природата и животните.

Всеки участник в „Зрънце любов“ може сподели информация за броя и видовете птици, които се подхранват в Добрич, чрез специална онлайн форма, публикувана във фейсбук страницата Птиците на Добрич. Събраните данни ще бъдат обработени след края на периода на подхранването и ще послужат за създаване на карта с видовете птици, които обитават Добрич.

Тази година кампанията за подхранване на пойните птици дава възможност на представителите на бизнеса в Добрич да изразят своята социална отговорност към природата, като осиновят хранилка.

Някои от дивите птици, които познаваме - синигери, кълвачи, врабчета, чинки, сойки и други, остават да зимуват в България и не отлитат на юг. През зимата им е изключително трудно да оцелеят, особено когато падне сняг – семената са скрити под снега, плодовете вече са изсъхнали, няма ги и насекомите, с които птиците се хранят. С всяка година популацията на полското врабче, големия синигер и други пойни птици намалява тревожно. За да помогне на птиците, БДЗП организира поставянето на хранилки в паркове, в зелени площи, пред обществени сгради и офиси.

В кампанията може да се включи всеки, като направи хранилка и я постави на балкона, пред дома си или в най-близкия парк и редовно я пълни със семена. Хранилка може да се направи от пластмасова бутилка, дърво или други материали. Семената задължително трябва да бъдат сурови и несолени. Слънчогледът е една от най-подходящите храни поради високата си енергийна стойност, от която птиците се нуждаят през зимата.