Започва юбилейното издание на Kavarna Rock
Започва юбилейното издание на Kavarna Rock / Община Каварна

Започва десетото юбилейно издание на Kavarna Rock. В първия ден на фестивала, който ще продължи до 28 юни, на сцената ще излязат осем български групи, които ще се включат в „Битка на бандите”, а публиката ще избере две победителки. Едната група-победител ще бъде удостоена с възможността да открие вечерта на 28 юни, броени часове преди излизането на самите Twisted Sister. Освен адреналин и положителни емоции бандата ще получи добър старт в музикалния бизнес със запис в професионално звукозаписно студио. Вторият победител ще отвори вечерта на 27 юни и ще се сдобие с материална награда от фестивала.

Утре пред феновете в Каварна ще излязат Within temptation, Unisonic, Kamelot и Delain. Фестивалът продължава на 28 юни на с Twisted Sister, Hammerfall, UFO и Candlemass.

Twisted Sister са единият от хедлайнерите тази година. Американската хеви метъл банда се качва на сцената в Каварна през далечната  2006-та, която е първа година за прохождащата рок столица. Twisted Sister нямат участие на друга голяма сцена в България. Сега изпълнителите на вечните  I Wanna Rock и We’re Not Gonna Take It, ще се върнат за символично отбелязване на силните години на фестивала и превръщането му в най-голямото рок събитие в България.

Within Temptation са другият хедлайнер. Групата идва в България като част от световното си турне Hydra World Tour, което се отличава с огромна видео стена, заемаща цялата сцена. През 2014-а групата печели наградата за най-добра жива група на наградите на „Metal Hammer Awards“. От своя страна вокалистката на Within Temptation, Шарън Джени ден Адел два пъти е обявявана за Рок богиня от „Loudwire Music Awards“ през 2011 и 2014.

Ко хедлайнери тази година ще са Unisonic и Hammerfall - пауърметъл ветерани от Швеция създадени през 1993-а година от Оскар Дроняк. Unisonic е немска хард рок група, основана на 10 Ноември 2009 от бившия певец на Helloween – Майкъл Киске, заедно с Денис Уорд и Коста Зафириоу от Pink Cream 69. В групата е и Кай Хансен наричан „Кръстникът на пауър метъла“. Unisonic идват за първи път в България.

Феновете в България ще имат уникалния шанс да са сред първите в света, които ще чуят на живо песни от новия албум на Kamelot, който ще бъде издаден на 5 май 2015-а.

За първи път в България ще видим групите UFO и Candlemass. Първата е английска хеви метъл и хард рок банда, създадена през 1969 година от певецът Фил Мог, китарисът Мик Болтън, басистът Пийт Уей, и барабанистът Анди Паркър. Световният успех идва през 1973-а година, когато към групата се включва Майкъл Шенкер от Скорпиънс, тогава едва на 18 години. В групата днес са Фил Мог, Анди Паркър, Пол Реймънд, пиано и китара, и Вини Мор, китара.
Candelmass е влиятелна Шведска метъл група създадена през 1984-а година в Стокхолм от фронтмена, композитор и басист Лейф Едлинг и барабаниста Матз Екстрьом. През януари 2013г., Candlemass е определена за най-великата Шведска рок група за всички времена от най-голямото Скандинавско рок списание Sweden Rock Magazine, което е и музикалното списание с най-висок тираж в Швеция.

Последната група, която ще се включи във фестивала е симфоничната метъл група Delain, сформирана от бившия пианист на Within Temptation - Martijn Westerholt. За първият си албум групата кани някои по-известни музиканти: Марко от Nightwish, Лив Кристин от Leave's Eyes, Ад Слайтър(бас) от Epica и други.