Започва селскостопанското изложение в Добрич
Започва селскостопанското изложение в Добрич / Дарик Добрич

Министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов ще открие юбилейното XX-то Международно изложение "Селското стопанство и всичко за него". Форумът, организиран от "Добрички панаир", се открива в 10.00 часа в спортен комплекс "Простор" в Добрич.

Сред официалните гости на откриването са още кметът на Добрич Детелина Николова, областният управител Желязко Желязков, проф. Петър Славейков - председател на Селскостопанската академия и д-р Михаел Ангерер - търговски съветник на австрийското посолство.

В изложението, което ще продължи до 1 септември, ще се включат 152 фирми и организации от страната и чужбина. Сред тях са традиционни участници, научни институти като 20% за първи път ще се представят на изложението. Ще участват браншови организации, търговци на товарни и леки автомобили, търговци на земеделска техника и аксесоари към тях /гуми, масла/, представя се и специализирана литература. В селскостопанското изложение в Добрич ще се включат фирми от Австрия, Украйна, Сърбия и Турция.

С информационни щандове ще участват Европейската комисия, Министерство на земеделието и храните - Дирекция "Развитие на селските райони" и Държавен фонд "Земеделие" – Разплащателна агенция, Националната асоциация на зърнопроизводителите и Българското дружество за защита на птиците (БДЗП).

Предвидена е съпътстваща програма, в рамките на която от 12.15 часа проф. д-р Србислав Денчич, ръководител катедра "Зърнени култури" в Института НС Семе, Сърбия, ще представи нови сортове пшеница. Той ще запознае гостите на изложението с получени резултати от пшеница NS 40 S и Pannonia от различни региони на България за 2012 г. Събитието се организира в конферентна зала на комплекс "Простор".

От 13.00 часа на същото място ще се състои кръгла маса на тема "Възможности за развитие на земеделието в България при Обща селскостопанска политика 2014 – 2020 г."

От 16.00 до 18.00 ч. Българско дружество за защита на птиците (БДЗП), в партньорство с клуб за деца и родители „Усмивки”, организира игри и занимания за деца и родители под надслов "Опознай птиците на Добруджа". Заниманията са подходящи за деца на възраст от 7 до 13 години.

От 20.00 часа на официална вечеря ще бъдат връчени наградите на "Добрички панаир" АД за български производител и търговско представителство.