Започва раздаването на храни от интервенционните запаси на ЕС
Започва раздаването на храни от интервенционните запаси на ЕС / Дарик Добрич

Днес се дава стартът на разпределянето на храни от интервенционните запаси на Европейския съюз на социално слаби лица, информират от БЧК, които са изпълнител на Програмата. Първият транш ще продължи от днес до 31 октомври, вторият е насрочен за месец декември. Официален старт на раздаването ще даде в 9.00 ч. в ДКЦ-2 в Добрич кметът Детелина Николова. Програмата се изпълнява в партньорство с ДФ „Земеделие", ОД на МВР Добрич, Областната дирекция по безопасност на храните и общинските администрации.

През 2013 г. на подпомагане в Добричка област подлежат 7 539 души. Те ще получат пакети по 48 кг с 11 вида основни хранителни продукти: ориз, брашно, спагети, вафли обикновени, захар, олио слънчогледово, зрял фасул, леща, плодов конфитюр, картофено пюре и пчелен мед. По време на първия транш на територията на област Добрич ще се раздадат над 189 605 кг хранителни продукти на обща стойност 362 776 лева.

Правоимащите ще могат да вземат днес полагащите им се храни от разкритите временни пунктове в общинските центрове Балчик, Генерал Тошево, Добрич, Каварна, Крушари, Тервел и Шабла. Утре, 8-ми октомври, ще бъдат заредени селата на община Балчик, от 10 октомври по график ще се раздават храни в селата на община Генерал Тошево, а между 14 и 18 октомври - в селата на община Добричка.

В областния център право на помощи имат 2 358 души. Те ще получават пакетите си в 5 пункта: храм "Св.Троица", ДКЦ-2 и в клубовете на пенсионера в кв."Хр.Ботев" и по ул."Брацигово" и ул."Дунав". Работното им време е от 8.30 до 16.00 часа.