Започва младежкият конкурс Фолклор без граници
Започва младежкият конкурс Фолклор без граници / netinfo

Над 650 изпълнители от 7 държави ще се представят в тазгодишното издание на  Международния младежки фестивал-конкурс "Фолклор без граници". Той се провежда за девети път и ще събере на сцените в Добрич и Албена фолклорни певци, инструменталисти и танцови състави. За фестивала представители изпращат Грузия, Македония, Армения, Русия, Мексико, Румъния и България.

Официалното откриване е в 18.00 часа в Драматичен театър "Йордан Йовков" с концерт на ансамбъл "Добруджа". Утре от 16.00 часа всички участници ще дефилират в централната част на Добрич с фолклорни костюми. Конкурсната и фестивална програма ще продължат в курортния комплекс "Албена". Участниците ще се надпреварват в категориите "солово народно пеене", "камерни вокални ансамбли, "хорове", "солисти инструменталисти", "камерни инструментални ансамбли, "оркестри", "учители и ученик" и "акомпанимент". Фолклорните изпълнители ще демонстрират своя талант и майсторство в категориите "автентичен фолклор", "обработен фолклор", "групи за етномузика" и "фолк-джаз". 

Кулминацията в програмата е концертът на международното жури и гости на фестивала от България, Русия, Македония, Румъния, Турция и Канада - на 28 юни от 18.00 часа в огледална зала "Нели Божкова". Награждаването и галаконцертът на лауреатите ще се състои на 29 юни, понеделник, от 17.00 часа в Драматичния театър.

Паралелно с програмата на „Фолклор без граници", добричлии ще могат да присъстват на два уникални концерта. Народната певица и почетен гражданин на Добрич Галина Дурмушлийска ще отбележи своята 50-годишнина с голям концерт на 24 юни от 19.00 часа в зала "Добрич. На 26 юни от 18.00 часа в Огледална зала "Нели Божкова" председателят на фестивала проф. Милчо Василев ще отпразнува своята 60-годишнина и 40 години творческа дейност.