Започва международният детски фестивал на изкуствата Трикси
Започва международният детски фестивал на изкуствата Трикси / netinfo
За втора поредна година в Балчик ще се проведе Международният детски фестивал на изкуствата „Трикси”. Фестивалът се организира от Арт център „Стринджендо” и Община Балчик, под патронажа на Министерство на културата на Република България.

Тази година в него ще вземат участие изпълнителиот България, Русия, Украйна, Беларус, Латвия, Полша, Румъния, САЩ, Канада, Израел, Италия, Франция, Гърция, Турция, Унгария, Грузия, Сърбия и Сирия. Фестивалът включва конкурсна програма по раздели и концерти в Балчик, Добрич и Албена.

В рамките на тези десет дни децата могат да посетят майсторски класове по интереси, да разгледат красиви кътчета от страната ни, както и да се включат в много развлекателни инициативи. Малките художници ще запечатат на своите платна морето, Двореца, фестивалните дни.

Америка изпраща изпълнител, който участва вече в постановки на Бродуей, Латвия - миналогодишната си представителка на детската Евровизия, Израел - водещи танцови колективи, Украйна - солисти на духовия оркестър на Двореца на децата в Киев. Много силни гласове пристигат от Румъния, Русия и Полша, великолепни танцьори от Гърция, Италия, Франция, Сърбия и Унгария. В рамките на фестивала пратениците на Русия ще изнесат самостоятелен концерт, посветен на годината на Русия в България.

Фестивалът се открива днес  с шествие по крайбрежната алея и концерт, в който се включват  Духовият оркестър на Национално училище по изкуствата „Добри Христов” - Варна и мажоретки, както и фолклорна танцова студия „Добруджа” със спектакъла „Фолклорна магия”. Поканени са и миналогодишни носители на Гран при и първи награди, които ще предадат щафетата на участниците във второто издание на международния фестивал.

Финалният концерт и награждаването ще бъде на 23 август в Балчик, а гала концертът на лауреатите ще се състои на 24 август във Вариете Албена.