Започва местенето на  дървения град в парка
Започва местенето на дървения град в парка / Дарик Добрич, архив

Детският кът, популярен като "дървения град" в градски парк "Св.Георги" в Добрич ще бъде изместен. Съоръженията за игра ще бъдат поставени в пространството под двора на Природо-математическа гимназия "Иван Вазов". Подготовката на новия терен вече приключва. Служители на общинското дружество "Комуналефект" освобождават площадката от пречеща растителност, обясни зам.-кметът по благоустройство арх. Пламен Ганчев.

При преместването 50% от съоръженията ще бъдат възстановени, а други - обезопасени, за по-сигурна игра на децата.

Дарик припомня, че дейностите по "дървения град" се осъществяват по проект на общината - „Добрич - жива шевица от таланти". В него е планирано възстановяване на розариума в градския парк, който се е намирал именно на сегашното място на детския кът. Първоначалният план предвиждаше "дървения град" да бъде настанен до комлекс "Изида".

Проектът "Жива шевица от таланти" е на стойност 526 000 лева, финансирани по ОП "Регионално развитие", с 5% общинско участие. Целта на проекта е да се създадат и развият нови и нестандартни форми на културни изяви, като в тях се включат не само професионалисти, но и гражданите на Добрич. Първото голямо събитие от "живата шевица" е планирано за май или юни тази година, а второто - през 2013 година. Предвижда се и трето издание, което не е включено в проекта, но общината има желание да организира.