Започва мегадело за кражба на хиляди тонове зърно
Започва мегадело за кражба на хиляди тонове зърно / netinfo

Започва съдебно дело срещу собственик на зърнобаза за обсебване в големи размери. Добричкият окръжен съд ще разгледа от днес до четвъртък наказателното дело срещу 60-годишния Филчо Колев от Пловдив. Окръжна прокуратура - Добрич е повдигнала обвинение срещу него, че през периода от 1 юли 1998 година до 3 май 1999 година като пълномощник на „Стан - Тех" ЕООД е присвоил 12 247 тона пшеница и 1 485 тона царевица от реколта `1998, собственост на 20 земеделски кооперации и арендатори. Зърното, което Колев държал в зърнобазата си в Балчик, е на обща стойност 1 милиард 870 милиона неденоминирани лева. Обсебването е в особено големи размери и представлява особено тежък случай.  

Според обвинителния акт Филчо Колев е сключвал сделки от името на регистрираното в Пловдив ЕООД „Стан - Тех", собственост на съпругата му. През 1997 г. фирмата придобила Зърнобаза - Балчик по договор за покупко-продажба с Министерството на земеделието и хранителната промишленост. Много зърнопроизводители от Добричка област, които работили успешно с тази зърнобаза до приватизацията й, са оставили на влог пшеница и царевица от реколта 1998 г.

Непосредствено след внасяне на зърното в хранилището, започнало изнасяне с автомобили на големи количества от него към фуражни заводи и мелници в страната, продадени на голяма търговска фирма. През есента и зимата пък зърно е експортирано с кораби от пристанище Варна. Изнасянето на продукцията от базата било забелязано от собствениците му и те започнали настойчиво да търсят обвиняемия. На няколко срещи със зърнопроизводителите Филчо Колев се опитал да ги убеди, че ако не може да бъде върната, стоката ще бъде заплатена. За тази цел стопаните били принудени да фактурират на „Стан - Тех" и да сключат споразумения за разсрочено плащане на внесените от тях количества. 

Държавното обвинение посочва, че  престъплението е допринесло за нарушаване на цялостния зърнен баланс в област Добрич и на страната. То е предизвикало влошаване на икономическото състояние на производителите и липса на средства за производство през 1999 и следващите години. 

Филчо Колев не се признава за виновен в досъдебното производство. Той е завършил висше образование, управител е на частна фирма, семеен. Не е осъждан, но срещу него се водят две неприключили наказателни производства в Окръжен съд - Пловдив и в Софийския градски съд за подобни деяния.