Започва мажоретният фестивал Златен помпон
Започва мажоретният фестивал Златен помпон / Дарик Добрич

В Албена започва 12-ото издание на Международния мажоретен фестивал „Златен помпон” Добрич-Албена. Във проявата ще вземат участие мажоретни състави от осем града от България и два от Русия.

Три от българските състави - МС”Каприз”, МС„Елинор” и СК „Прима”, се завърнаха наскоро от Световен и Европейски мажоретен шампионат в Хърватия, където се състезаваха с 4000 мажоретки от три континента. С тях беше и Русалия Петрова, председател на Българска мажоретна асоциация /БМА/, международен съдия, участвал в съдийския състав на Световния шампионат, както и в други Европейски и отворени шампионати в Сърбия, Полша, Унгария и Хърватия. Тя е и един от инициаторите и организаторите на фестивал „Златен помпон”.

В тазгодишното издание на фестивала съставите от БМА, класирани на първо, второ и трето място за големи формации и до шесто място за мини формации ще получат право на участие на Европейски гранд при`2015 в Сегет, Унгария и Европейски шампионат`2015 в Бърно, Чехия. Мажоретните състави ще се състезават по Правилник на IMA /International Majorett-sport Association/, която е организатор на двете големи събития.

Тази година, в регламента на фестивала са включени още две категории – парадни и танцови мажоретки, за да се даде възможност на повече мажоретни състави да участват във „Златен помпон”.

Всички участници ще се състезават за голямата награда на фестивала – Приз „Златен помпон” – статуетка, изработена от добричкия скулптор Христо Илиев. Организаторите на фестивала удостояват със специална награда един изявен хореограф и най- атрактивната мажоретка. Награди ще бъдат връчени и от името на БМА.
Закриването и награждаване на победителите ще се състои в Добрич - на 7-ми септември на пл.„Свобода”.