Започва мажоретният фестивал
Започва мажоретният фестивал / netinfo

Днес и утре в КК Албена ще се проведе състезание на мажоретни състави от шест държави- Хърватия, Унгария, Русия, Украйна, Румъния и България. На 23 юни наградените състави ще дефилират на площад „Свобода” в град Добрич. Подобен род събитие се провежда за първи път в България. Негови организатори са Община град Добрич, Албена АД, Сдружение „За децата на Добрич” и Българска мажоретна асоциация, които са организатори и на Международен мажоретен фестивал „Златен помпон”.

Програмата включва състезателна част в категориите Батон, Помпон, Микс и Флаг в спортна зала „Албена” и дефиле 100 метра в категориите Батон и Помпон пред Културно-информационен център Албена.

Европейски Гран При Добрич-Албена `2013 е отворен шампионат от календара на международната асоциация. През 2012 година той се състоя в Унгария и четири български състава представиха страната ни. Наградените състави, участвали в Европейски Гран При придобиват право да участват в най-голямото състезание -  European Championship – IMA. През 2012 година то се проведе в Ополе, Полша и в него участваха 2500 мажоретки, а през 2011 беше в Пореч, Хърватия, където участваха 3500 мажоретки. Два български състава, спечелили приз „Златен помпон”, представиха България на тези две грандиозни събития – Мажоретен състав „Каприз”, гр. Тервел и Мажоретен състав „Елинор”, град Панагюрище.

Българската мажоретна асоциация е учредена преди три години в Добрич. На 21 януари 2013 година тя бе избрана за член на Управителния съвет на международната асоциация. На събитието присъства Русалия Петрова, която е зам.-председател на българската асоциация и дългогодишен организатор на фестивала „Златен помпон”.