Започва кампания за имунизиране срещу заушка
Започва кампания за имунизиране срещу заушка / netinfo
РИОКОЗ –Добрич започва кампания за имунизиране срещу морбили-паротит-рубеола.

128 са заболелите от епидемичен паротит /заушка/ в Добричка област от началото на годината. В момента ежеседмично на територията на страната се регистрират средно около 40 нови случая. Най-засегната е възрастовата група между 15-19 г., като преобладават заболелите от мъжки пол. Данните недвусмислено показват, че съществува риск от заболяване от епидемичен паротит за родените през периода 1982-1992 г. Най-ефективната противоепидемична мярка е имунизацията на населението от двата пола, родено през посочения период.

В РИОКОЗ – Добрич започва безплатна имунизация с комбинирана ваксина срещу морбили, заушка и рубеола. Доставени са 1800 дози от комбинираната ваксина. Имунизацията е препоръчителна  и ще се извършва в Имунизационния кабинет на РИОКОЗ – Добрич.

Приоритетно ще бъдат ваксинирани родените между 1982-1986г., тъй като те не са подлагани на ваксина. Втората приоритетна група, която ще получи безплатни ваксини, включва родените между 1987-1992г., тъй като са имунизирани с ваксина, която е ниско имуногенна. Желаещите да се имунизират трябва да са здрави към момента на имунизацията.