Започва изготвяне на общ устройствен план на Община Балчик
Започва изготвяне на общ устройствен план на Община Балчик / netinfo

Кметовете от Община Балчик дискутираха проблемите, свързани с изготвянето на общ устройствен план. „Целта е да се анализират проблемите на всички населени места и възникналите въпроси да се обсъдят задълбочено, а не планът да бъде спуснат „отгоре” без да се чуе мнението на хората”, заяви след срещата зам.-кметът Илиян Станоев.

„Прави чест на общинското ръководство, че възлага направата на едно задълбочено задание, което да анализира проблемите на територията на общината и да изведе необходимите решения. Повечето общи устройствени планове в страната са само на общинските центрове, докато тук се възлага изработване на план на всички населени места”, сподели архитект Стефан Стайнов от „Булплан” ООД, на когото е възложено изготвянето на задание.

Според специалистите от фирмата все още е рано да се определят основните проблеми, но се усеща разминаване между голямото застрояване и инфраструктурното осигуряване. По думите на арх.Стайнов започналата икономическа рецесия ще накара инвеститорите да мислят икономически по-целесъобразно, а към проблемите на градоустройството да не се подхожда „на парче”.

Предстои в близките месеци местният парламент да обсъди и вземе решение по изготвения общ устройствен план на Община Балчик.