Започва борсата за семена и посадъчен материал
Започва борсата за семена и посадъчен материал / Дарик Добрич

"Добрички панаир"АД за пореден път ще даде старт на календара на селскостопанските прояви в България със специализираното изложение "Борса за семена и посадъчен материал". Форумът се открива в 10.00 часа в спортен комплекс "Простор" и ще продължи до 5 февруари.
 
Участие в международната борса са заявили над 70 фирми. Освен българските производители в изложението се включват представителства на фирми от Холандия, Франция, Гърция, Сърбия и Румъния. На борсата ще се представят богат избор от семена и посадъчен материал, препарати за растителна защита, торове и почвени смески, нови технологии в едро и малогабаритната техника, специализирана литература.
 
В програмата за днес е предвидена дискусия на тема "Предизвикателствата на пазара на семена пред българските компании през 2011 г.", организирана от Националната асоциация за семена.                                    
Доц.д-р Костадин Костов, завеждащ секция по селекция на зърнено-житните култури в Добруджанския земеделски институт, ще изнесе лекция на тема "Устойчивост и рентабилност на зърнопроизводството".                                                                                                                                           
В рамките на форума ще бъде представена мярката за  подпомагане на полупазарните стопанства в процес на преструктуриране по Програмата за развитие на селските райони.

Наградите на Добрички панаир за български семепроизводител и търговско представителство ще бъдат връчени по време на официалната вечеря от 20.00 часа в ресторант „България".                        
На откриването на изложението ще присъстват зам. изп.- директор на ДФ „Земеделие" - д-р Драгомир Господинов, Желязко Желязков - Oбластен управител на Област Добрич, Иван Мандев - председател на Общинския съвет на Добрич, кмета на Добрич Детелина Николова, екперти от ДФ „Земеделие".