Започна Страстната седмица
Започна Страстната седмица / Дарик Добрич

Започна Страстната седмица или Седмицата на страданията (последната седмица от живота на Христос).  Според православния календар всеки ден от тази седмица е Велик. Всяка година православните християни очакват със смирение Страстната седмица, за да захранят вярата, да укрепят мира и да защитят единството. Спасителят изкупва човешките грехове чрез жертва - в страдание, болка и любов, и го показва чрез възкресение.  

На Велики понеделник Исус, влизайки в Йерусалимския храм, се разгневил на събралата се тълпа. Храмът за молитви бил превърнат в тържище и в гнева си Божият син прекатурил масите на търговците. Затова Великият вторник Исус прекарал в нравствени напътствия, а според  църковния канон денят е отреден за смирение. В деня на Светата и Велика сряда Юда отишъл при юдейските първенци и уговорил предателството на Христос за тридесет сребърника. На Велика сряда обичаят пък повелява да се бере здравец, предимно от децата и на Разпети петък да се раздава за здраве. На Велика сряда не се работи никаква домакинска работа, а ако някой престъпи това правило, вярва се, че умението му ще се отнеме.

 Велики четвъртък е свързан с Тайната вечеря, когато е установено тайнствено причастие. След вечеря Христос взел хляб, благословил го, разчупил го, раздал на учениците си и казал: "Вземете, яжте, това е Моето тяло!". После вдигнал чашата и казал: "Пийте от нея всички. Това е Моята кръв на Новия завет, която за вас и на мнозина се пролива за прощение на греховете." След причастието Христос признал пред своите ученици, че ще бъде предаден. Велики четвъртък е най-очакваният ден през Страстната седмица от децата.Тогава се става рано и навремето децата дебнели коя кокошка първа ще снесе. Това яйце се боядисвало първо в червено. С  първото боядисано яйце, още докато не е изсъхнало, се  натъркват бузите и челата на децата за здраве. Който не успее да боядиса яйцата в четвъртък, може да го стори в събота. 

Велики петък, известен още като Разпети петък (денят, когато е разпнат Христос), е посветен на страданията на Исус Христос. На Велики петък не се прави нищо - разрешено е само да се рисуват боядисаните вече яйца. На Разпети петък не се яде нищо, пие се само вода. 

Велика събота я наричат още душна, защото тогава се ходи на гробовете на починалите близки. За тях се раздават боядисани яйца, жито и хляб . На този ден се  месят и пекат козунаци. Вечерта срещу неделя вярващите отиват в храмовете, палят свещи и всички се поздравят с "Христос воскресе! - Воистина вскресе!".