Започна ремонтът на два обекта по проекта Йовковият Добрич
Започна ремонтът на два обекта по проекта Йовковият Добрич / Дарик Добрич

Стартираха дейностите в два обекта, които ще бъдат реконструирани по общинския проект „Йовковият Добрич – съвременна туристическа дестинация”, съобщиха от кметството. От миналата седмица се ремонтира покривната конструкция на Етнографската къща. Тя ще бъде реставрирана, ще се възстановят оградата и дворът й. В къщата-музей на Йордан Йовков също се прави се ограда от ковано желязо и са започнали ландшафтни дейности.

Проектът е на обща стойност 3 млн.559 хил.лв. и се финансира по ОП”Регионално развитие”. Приносът на община Добрич е 42 хил.лева. Ще бъдат реставрирани и консервирани културни паметници, а основната цел е да се привлекат повече туристи чрез създаване на интегриран туристически продукт и на тематичен маршрут, включващ основните културно-исторически атракции в Добрич. 700 хил.лева вече са изплатени за доставка на техническо оборудване и конферентна апаратура.

Един от най-атрактивните обекти по проекта ще бъде фигурата на Йовковия герой Люцкан, която ще бъде монтирана пред къщата-музей на Йовков. Творбата ще бъде изработена от скулптора Любомир Добрев, който е автор и на пластиката на Свети Георги на входа на градския парк.

Основно ще бъдат ремонтирани сградата и паркингът на Дом-паметник „Йордан Йовков”, ще се направи рампа и вътрешен асансьор. Там ще се обособи и Туристически информационен център.

Южната фасада на сградата на музея в градския парк, която е била казино, ще бъде възстановена в оригиналния й вид по автентични документи. Там също ще има основен ремонт, озеленяване и благоустрояване на района.

В АЕМО”Старият Добрич” ще се обособят зелени площи, ще се изгради подход към комплекса и ще се направи детска площадка.

В проекта е залегнало още провеждане в края на м.май 2013 год. на Етнофестивал „В света на Йовковите герои”. Ще бъде доставена и велосипедна система с 30 велосипеда и 5 велостоянки.

Крайният срок за приключване на проекта е юни 2013 година.