Започна фестивалът “Приятели на България”
Започна фестивалът “Приятели на България” / netinfo

Над 2 500 младежи от България, Русия, Украйна, Естония, Казахстан участват в 13-ия Международен фестивал на творческите състави "Приятели на България", съобщават от програмата. В 13 концерта се представят балетисти, фолклорни танцьори,циркови артисти и вокалисти. В журито участват Хайгашот Агасян, Михаил Белчев, Сара-Нора Кръстева - прима балерина на Софийска опера и балет, както и известни деятели на руската култура.

От вчера в рамките на програмата се провежда и Международният хоров фестивал "Маестро Захари Медникаров", чийто почетен гост е съпругата на Маестрото - Фани Медникарова. Повече от 350 хористи участват, сред които детски хор "Виктория" от Москва, Представителен народен хор при Националната гимназия за хуманитарни науки и изкуства - Варна и Академичен хор при Белгородски държавен университет за култура и изкуства.

Наред с репетициите и концертите, домакините от Фестивална програма "Приятели на България" организират дискотеки, екскурзии до красиви места по българското Черноморие. Деца от Толияти и Москва изпълниха множество песни на известния български композитор и изпълнител Хайгашот Агасян, който поднесе грамоти и благодарности на ръководителите, които са ги подготвили. Днес и утре известният български ансамбъл "Чинари" ще представи пред чуждестранната публика своя спектакъл "Магията на танца".

На форума присъстват 200 ръководители и педагози.