Започна дело срещу контрольор на пътни такси на ГКПП Дуранкулак
Започна дело срещу контрольор на пътни такси на ГКПП Дуранкулак / netinfo

Добричкият окръжен съд даде днес ход на наказателното дело срещу 65-годишния Иван Д. Иванов от Нови пазар. Той е обвиняем за това, че като длъжностно лице - контрольор „Пътни такси и разрешителни" е пропуснал през ГКПП Дуранкулак, без да събере винетни такси и да издаде квитанции за получените суми 1948 чужди автомобила. Деянията са от периода 1 юни - 31 август 2006 година. Щетите са за  20 986,06 лв., а като граждански ищец по делото бе конституирана Агенция „Пътна инфраструктура".

Според обвинителния акт Иван е бил командирован от постоянната си месторабота ГКПП Каспичан на ГКПП Дуранкулак. Той има средно образование, разведен е, пенсионер, неосъждан.

Съдът разпита четирима свидетели, сред които началникът на подсъдимия и гранични полицаи на ГКПП Дуранкулак. Полицейски служител обясни, че не е възможно да влезе в страната автомобил, без да плати винетна такса. В разследвания период не е имало искания от контрольори на пътни такси за съдействие при отказ на чужд гражданин да заплати дължимото.

Съдът изслуша вещото лице, изготвило съдебно-счетоводна експертиза по делото, но не я прие, тъй като ползваните в нея данни не са били събрани по предвидения процесуален ред в хода на досъдебното производство. Назначена бе нова експертиза, за която се изисква Агенция „Пътна инфраструктура" да предостави  доказателствата на хартиен носител. Адвокатът на подсъдимия поиска пълен списък на влезлите в разследвания период през ГКПП Дуранкулак чужди автомобили с имената на водачите и собственика на колата.

Процесът ще продължи на 8 февруари 2010 година.