Замразяване на таксата за депониране искат общини
Замразяване на таксата за депониране искат общини / снимка: БГНЕС, архив

Таксата за депониране, която общините плащат за всеки тон боклук, да бъде замразена на 15 лева. За това настояват от Националното сдружение на общините /НСОРБ/. „Плановете са през 2014 г. тя да нарасне на 35 лева. Тази такса е абсолютно непосилна за общините и искаме до 2016 г. да се запази на сегашното ниво от 15 лева“, коментира във Варна Гинка Чавдарова, изпълнителен директор на Националното сдружение на общините.  Тя припомни, че таксата е скочила тройно в сравнение с 2011 г., когато общините са плащали по 3 лева за тон депонирани отпадъци. А плановете са от 2015 г. сумата да нараства с по 10 лева годишно, докато стигне 95 лева за тон през 2020 г.

Тази тема ще бъде обсъденa с депутати на 30 септември по време на традиционния Ден на диалога между местната и законодателната власт. На срещата представителите на общините ще повдигнат и въпроса за новия Закон за публичните финанси. Той беше приет от миналия парламент и трябва да влезе в сила от 1 януари 2014 г. От сдружението настояват за промени в него, тъй като той орязва правата на общините. Те стават подчинени на държавните решения и прави кметовете зависими от  финансовия министър. „Така се ограничава общинската самостоятелност, което в разрез с препоръките от Съвета на Европа. Те гласят, че е необходимо увеличаване на финансовата децентрализация на общините в изпълнение изискванията на Европейската харта за местно самоуправление“, добави Чавдарова.

От НСОРБ не са се отказали от дългогодишното си искане  общините да получават част от подоходния данък. Те настояват държавата да преотстъпи около 3 на сто от налога на кметствата.

Чавдарова обяви още, че е необходим закон за местните данъци и такси през 2014 г. Според нея налогът за имотите трябва да е обвързан с пазарната им цена и да не зависи от населеното място, в което се намират.