Закриват извънучилищните дейности в Добрич
Закриват извънучилищните дейности в Добрич / netinfo
„Общината може да запази базата и дейностите в извънучилищните звена при положение, че те станат местна отговорност. При всички случаи обаче ще се наложи редуциране на бройките и заплатите” – това коментира за Дарик зам.кметът по хуманитарните дейности Камелия Койчева.

На предстоящото заседание на Общинския съвет на 30 януари заместник- кметът ще внесе докладна с предложение за закриване на три извънучилищни звена – Центърът за работа с децата,Центърът за ученическо, научно и техническо творчествои Ученическа спортна школа. Причината е решение на Министерски съвет за разделение на дейностите и за определяне на стандарти за финансиране на делегираните от държавата дейности за 2008 година.

„Единственият начин за запазване на досегашния вариант за съществуване на извънучилищните звена е училищните директори да се съгласят да заделят средства за издръжката им от своите делегирани бюджети” – коментира още Камелия Койчева. На този етап директорите са категорично против, информира заместник- кметът.

25 души са на щат в трите извънучилищни звена в Добрич. Общата им издръжка до миналата година е била около 255 хиляди лева.

На предстоящата сесия на Общинския съвет в Добрич ще бъде предложено закриване и на училището в квартал Рилци. Там се обучават 28 ученика от 8 щатни педагози. Бюджетът на учебното заведение е в размер на 95 хиляди лева. Изчислено е, че за издръжката на един ученик в Рилци се разходват много повече средства, отколкото за учениците в другите добрички училища.

Заместник-кметът Камелия Койчева ще предложи на общинските съветници още и преобразуване на Ученическото общежитие в Добрич в несамостоятелно общежитие към Спортното училище в града.