Закриват 4 детски градини в Крушари
Закриват 4 детски градини в Крушари / Дарик Нюз - архив

Четири детски градини в община Крушари ще бъдат закрити, съобщи за Дарик Иван Иванов - зам.кмет „Регионално развитие и хуманитарни дейности" в общината. Три от градините - в селата Загорци, Северци и Абрит са целодневни, а тази в село Бакалово е полудневна.

Решението за закриването на детските заведения се налага поради малкия брой деца и недостига на средства по издръжката на големия сграден фонд, обясни Иван Иванов. Средната посещаемост на всяка от споменатите детски градини е между 10-12 деца, информира още зам.-кметът.

Децата от закритите заведения ще бъдат извозвани в най - близките съседни села. Малчуганите от Загорци и Северци ще пътуват до Крушари, тези от Абрит - до Коритен, а децата от Бакалово ще посещават детската градина в Телериг.

Общият брой на децата в предучилищна възраст в община Крушари е около 200, съобщи още Иван Иванов. Те са разпределени в осем детски градини. Тенденцията през последните три години показва, че броят на децата в детските градини намалява с около 20 на година, уточни зам.-кметът. 25 лева е месечната такса за забавачките в община Крушари.

В края на 2009 година е направен основен ремонт на детските градини в Крушари и Лозенец. През август предстои изграждане на нова отоплителна инсталация в детската градина в Лозенец.