Закриха извънучилищните звена
Закриха извънучилищните звена / netinfo

Ученическата спортна школа, Центърът за работа с деца и Центърът за ученическо, техническо и научно творчество да бъдат закрити, решиха общинските съветници. Причината е решение на Министерски съвет за разделение на дейностите и за определяне на стандарти за финансиране на делегираните от държавата дейности за 2008 година.

В бюджет 2008` на общината трябва да се заделят средства за поемане на част от функциите на закритите школи и клубове, в които бяха заети около 1500 деца. Звената и базите ще се стопанисват от кметството и дейностите ще бъдат запазени, увери зам.кметът по хуманитарни дейности Камелия Койчева. УСШ може да се стопанисва от общинското предприятие „Спортни имоти”, а ЦРД ще мине към Младежкия дом.

„Общината може да запази базата и дейностите в извънучилищните звена при положение, че те станат местна отговорност. При всички случаи обаче ще се наложи редуциране на бройките и заплатите” – това коментира преди седмица за Дарик Камелия Койчева. Единственият начин за запазване на досегашния вариант за съществуване на извънучилищните звена е училищните директори да се съгласят да заделят средства за издръжката им от своите делегирани бюджети” – каза Койчева. На този етап обаче директорите са категорично против.