Закичват община Добрич за 1 март
Закичват община Добрич за 1 март / снимки: Валентина Добринчева

Тази нестандартна мартеница или по-скоро мартенско пано, високо около 2 метра, ще украси на уникалния български празник 1 март сградата на община Добрич. Приготвиха я в два поредни дни 120 третокласници от СОУ "П.Р. Славейков" в Добрич.

Идеята и моделите, по които работиха децата, са на техния преподавател по изобразително изкуство Дарина Господинова. Материалите - над 2.5 килограма прежда са закупени от училището, а Художествена галерия любезно приюти инициативата в своите зали. Паното е окичено със зелени листа и кълбета от конци, към него са пришити панделки, пресукани конци, пискюли и пендари.

Закичват община Добрич за 1 март
netinfo

В направата на мартениците се включи и педагогът от програмата за работа с деца в галерията Мария Попова.

Закичват община Добрич за 1 март
netinfo

Учениците бяха тренирали преди да седнат на масичките в галерията - в часовете по изобразително изкуство в училище децата вече бяха направили релефни апликации на мартеници.

Закичват община Добрич за 1 март
netinfo
По време на заниманията, децата споделиха, че се забавляват много добре и с готовност участваха в навиването на кълбета и пресукването на белия и червения конец - символи на живота и здравето.

На 1 март малчуганите ще дарят освен паното на кметския екип на община Добрич и тази голяма висяща мартеница - на работещите в Художествената галерия.