Задържаха унгарец за трафик на бежанци
Задържаха унгарец за трафик на бежанци / netinfo

Румънските власти задържаха 56-годишен унгарски гражданин с инициали Й.Д., съобщават от Областната дирекция на МВР - Добрич. Със собствения си микробус, той е превел през границата без разрешение 37-годишна жена от кюрдски произход и четирите й деца. Унгарецът е заловен на 12 март т.г., а с решение на Районен съд Генерал Тошево от днес той е с постоянна мярка за неотклонение „задържане под стража".

Разследващи полицаи към сектор „Борба с организираната престъпност" при МВР - Добрич са установили, че семейството кюрди е преведено през сухопътната граница на страната, на 1.5 км. западно от ГКПП Кардам. Жената и децата са били в процедура за издаване на статут за бежанци към Агенцията за бежанци - София. Пребивавали са в България от 40 дни.

Следствието е установило, че техни роднини са платили 5 000 евро, за да бъдат преведени през границата на България и Румъния и откарани до Австрия. На унгарския гражданин е повдигнато обвинение по чл.280, ал.2 от Наказателния кодекс, за което се предвижда наказание „лишаване от свобода" от 1 до 10 години. Работата по случая продължава.