/ ThinkStock/Getty Images
От пункт на търговско дружество за откраднати 30 килограма трюфели, съобщиха от полицията в Добрич. Сигнал за инцидента е подаден рано тази сутрин, около 03:25 часа. Извършена е взломна кражба в офиса, който се намира на ул. „Александър Стамболийски” в Добрич.
 
Самата кражба е станала в нощта срещу днешния ден. По данни на собствениците са задигнати 30 килограма от деликатесната гъба на стойност 2400 лева.

Български трюфели се продавали като италиански на Апенините
 
По случая е образувано досъдебно производство. От полицията заявиха, че не си спомнят през последните години да е имало подобен случай.

Деликатес афродизиак стигна "безбожни" цени
 
Запознати с този бизнес твърдят, че в Добричко има 4-5 гори, богати на трюфели, но по принцип местата се пазят в тайна. Търсачи на ценния продукт идвали тук и от други региони. Трюфелите са скъпа стока, защото се намират трудно – обикновено това става с обучени кучета. Цената е много различна, в зависимост от вида на гъбата и каква е била реколтата.

Засякоха двама души в Тервелско, събирали трюфели без разрешително
 
Цената на белите трюфели в Италия през 2017 г. достигнаха до баснословните 600 евро за 100 г или 6 000 за един килограм, писа NOVA. Причина за покачването на цената са сушите и съответно слабия добив. Предходната година цената варираше между 3 000 и 4 000 евро за килограм. Ежегодно в северния италиански град Алба се организира двумесечен панаир на белите трюфели. През ноември миналата година на търг там 850 г качествени бели трюфели бяха продадени за 75 000 евро.